Trådnet og trådvæv

Værd at vide mere om

Trådnet og trådvæv

Trådnet og trådvæv anvendes til mangeartede formål i industrien blandt andet til afskærmning, filtrering, sigtning og til andre konstruktive og dekorative formål.

Trådnet og trådvæv kan fremstilles i både metaltråde såvel som tråde af natur eller kunststof, og opgaven vil mange gange være afgørende for materialevalget.

Tyndere væv i metaltråde væves i princippet på vævestole ganske som et hvilket som helst andet stykke stof. Disse tynde fine metal væv – teknisk væv som det også kaldes anvendes ofte til meget fine filtre der blandt andet anvendes af medicinalindustrien.

Alt efter anvendelse og krav til egenskaber kan der væves i forskellige vævetyper, der hver især har nogle karakteristika og egenskaber.

De mest anvendte væveformer er:

Glatvæv - Købervæv - Tressevæv - Købertressevæv - Pansertressevæv - Køberpansertressevæv

Det kan være en meget tidskrævende opgave at klargøre en vævestol til vævning af meget tynde og fine væv, der med op til 2-3000 masker pr. kvadrat tomme først skal spoles op og udstyres med de mange kædetråde der går på langs af vævet. Denne proces kan tage op til 6 uger for to special uddannede medarbejdere, der begge skal have en rolig hånd og et rigtig godt øjemål for at ramme de mange små huller i vævestolen med de ultratynde tråde.

På store anlæg kan der væves i bredder op til 6 meter . Metoden er i princippet den samme uanset om der er tale om metal tråde, eller tråde af andet materiale.

Tykkere trådnet væves som regel kun i glatvævs varianten, og maskinerne er her af en noget grovere udførelse. Principperne er dog stadigt de samme med anvendelse af kædetråde og så skudtråden, der skydes ind i vævet fra siden og danner maskerne.

Metalvæv kan fremstilles af forskellige materialer tilpasset den enkelte opgave, men de mest gængse er: alm. Stål, rustfri stål, kobber, messing og andre spændende legeringer.

Læs videre her om Trådnet og trådvæv